Patella Luxation (PL)

Symptomer:

Periodevis halten. Måske nogle få skridt i forbindelse med leg, hvorefter hunden igen går normalt. Disse episoder vil indtræffe oftere og oftere.

Lette grader af PL giver ikke nødvendigvis nogle symptomer. Unge hunde kan være mere ”løse” i deres led end udvoksede hunde, uden at det nødvendigvis manifesterer sig som en reel PL.
Sygdommen er ikke umiddelbart livstruende, men hunden kan blive så forpint at aflivning er den eneste udvej. Det er muligt at operere for PL. Det er en kostbar operation med et langt genoptræningsforløb.

Diagnostisering:

Dyrlægen vurderer graden af PL ved at mærke på hundens knæskal. Graden af PL afhænger af hvor løs knæskallen er. PL 0-3/4

Behandling:

PL kan opereres.

Konsekvenser for avl:

Undersøgelsen for PL kan rekvireres via hundeweb på lige fod med HD og AD. Men formoder at Patella Luksation er arveligt. Syge hunde ( PL>= 2) bør derfor ikke indgå i avl. Klubben anbefaler at man lader sine hvalpe undersøge for PL, for at kunne få så nuanceret et overblik af problemets omfang, og dermed planlægge avlen bedst muligt ved at vælge PL frie linier.
 

 Fra Eurasier Klub Danmarks hjemmeside